Terkini!

[GAMBAR] Kuasa Rakyat Gagalkan Rampasan Kuasa Turki

Rampasan kuasa tentera Turki gagal pada awal pagi 16 Julai 2016 (Sabtu) selepas orang ramai menjawab panggilan Presiden Tayyip Erdogan untuk berkumpul di jalan raya bagi menyokong beliau.

Ketika tragedi berlaku, Erdogan sedan bercuti. Selepas mengetahui mengenai insiden rampasan kuasa, beliau terbang ke Istanbul sebelum subuh pada hari Sabtu (16 Julai 2016) dan telah muncul di TV bersama kalangan penyokongnya di luar lapangan terbang, di mana komplot rampasan kuasa gagal dilakukan.

Recep Tayyip Erdogan berikrar pihak yang merampas kuasa akan membayar "harga yang sangat tinggi" bagi menjayakan rampasan kuasa itu.

Rakyat keluar menghalang rampasan kuasa
Jet-jet pejuang kelihatan terbang rendah di ibu negara manakala orang ramai mendapatkan perlindungan di rumah masing-masing. Wartawan AFP melaporkan, letupan kuat berlaku pada malam Jumaat walaupun ia tidak jelas apa yang menyebabkan letupan itu terjadi. Jeneral tentera Turki, Hulusi Akar menjadi tahanan di ibu pejabat tentera di ibu negara Ankara selepas percubaan untuk menjatuhkan kerajaan, lapor agensi berita Anadolu.

Tentera Turki mengawal laluan ketika rampasan kuasa.
Stesen penyiar TRT pula melaporkan tentera telah mengisytiharkan undang-undang tentera dan perintah berkurung, dalam satu kenyataan yang ditandatangani oleh kumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai "Majlis Keamanan Tanah Air". Jambatan Bosphorus dan Fatih yang menghubungkan antara Asia dan Eropah telah ditutup.

Rakyat menawan kereta kebal tentera Turki
Walau bagaimanapun, tindakan jutaan rakyat yang turun ke bandar sama sekali berjaya melumpuhkan cubaan rampasan kuasa ini.

KRONOLOGI RAMPASAN KUASA SELAMA 5 JAM

Berikut merupakan kronologi rampasan kuasa yang dipetik dari Mstar.

Polis mengusir tentera yang merampas kuasa
 • 11.13 malam - Kumpulan yang rapat dengan dengan Gulen, paderi yang berpangkalan di AS berkata tuduhan bahawa ia terlibat dalam cubaan rampasan kuasa adalah 'sangat tidak bertanggungjawab'. Mengutuk campur tangan tentera dalam politik Turki, sambil berkata mengambil berat tentang keselamatan rakyat. Menteri Keadilan sebelum ini telah menyalahkan penyokong setia Gulen.
 • 11.05 malam - Presiden Obama berkata, beliau dan Setiausaha Negara Kerry bersetuju bahawa semua pihak di Turki harus menyokong memilih kerajaan. Gesa elakkan pertumpahan darah - kenyataan White House.
 • 11.04 malam - Agensi berita Anadolu yang dikendalikan negeri berkata 17 polis terbunuh di ibu pejabat pasukan khas Ankara.
 • 10.59 malam - Jet pejuang Turki menembak jatuh helikopter tentera yang digunakan oleh komplot rampasan kuasa di Ankara, menurut penyiar NTV.
 • 10.51 malam - Komander pasukan khas berkata kumpulan itu telah terlibat dalam pengkhianatan, mereka tidak akan berjaya. Turut berkata bahawa tentera tidak menyokong rampasan kuasa.
 • 10.47 malam - Perdana menteri berkata beberapa kumpulan dan pembentukan haram berada di sebalik cubaan rampasan kuasa dan memanggilnya perbuatan pengganas. Beliau berkata kerajaan masih bertanggungjawab. Menggesa orang ramai untuk turun berhimpun di jalan raya.
 • 10.37 malam - Panglima Tentera Pertama Turki, sebahagian daripada tentera darat yang bertanggungjawab terhadap Istanbul dan kawasan barat yang lain, berkata mereka yang cuba melakukan rampasan kuasa adalah puak kecil dan tiada apa yang perlu dibimbangkan.
 • 10.26 malam - Dua letupan kuat kedengaran di tengah-tengah ibu negara Turki.
 • 10.08 malam - Kereta kebal mengelilingi bangunan parlimen Turki, melepaskan tembakan. Tembakan kedengaran di lapangan terbang Istanbul.
 •  10.03 malam - Menteri Keadilan Turki berkata ahli-ahli pergerakan dalam tentera yang setia kepada paderi yang berpangkalan di AS, Fethullah Gulen berada di sebalik cubaan rampasan kuasa.
 •  9.51 malam - Sebuah helikopter tentera melepaskan tembakan di Ankara, saksi melaporkan letupan di ibu negara.
 • 9.35 malam - Stesen penyiar TRT tidak lagi beroperasi, tetapi kemudian memulakan penyiaran dari London.
 •  9.26 malam - Presiden Turki Tayyip Erdogan menggesa orang ramai turun ke jalan raya untuk membantah apa yang disifatkan sebagai cubaan rampasan kuasa oleh puak minoriti dalam tentera. Bercakap kepada wartawan CNN Turk melalui panggilan video bahawa beliau akan pulang ke ibu kota Ankara. 
 • 9.22 malam - PM Turki berkata di Twitter bahawa segala-galanya akan dilakukan untuk menggagalkan cubaan rampasan kuasa, walaupun dengan pertumpahan darah. Berkata pengepungan sedang dijalankan di beberapa bangunan penting, tetapi menggesa orang ramai supaya bertenang.
 •  9.18 malam - Sumber presiden berkata presiden dan kerajaan masih berkuasa. 
 •  9.05 malam - Stesen penyiar Turki dalam kenyataan yang dibaca atas arahan tentera bahawa perlembagaan baru akan disediakan, menuduh kerajaan menghakis pemerintahan demokrasi dan undang-undang sekular, dan bahawa negara ini sedang dikendalikan oleh 'majlis keamanan', di mana undang-undang tentera dikenakan, perintah berkurung dikenakan di seluruh negara.
 •  9.02 malam - Ketua parti pemerintah AK cawangan Istanbul berkata tentera memasuki bangunan parti, diberitahu untuk keluar. 
 • 8.58 malam - Kumpulan tentera berada di dalam bangunan stesen penyiar negeri TRT di Ankara, wartawan TRT memberitahu Reuters.
 • 8.57 malam - Facebook, Twitter, YouTube dan media sosial lain disekat di Turki, kata kumpulan pemantauan internet. 
 •  8.49 malam- Sumber presiden Turki berkata kenyataan yang dibuat bagi pihak angkatan tentera dibuat tanpa kuasa dan perintah ketenteraan.
 •  8.47 malam - Ketua staf tentera Turki di kalangan tebusan yang dibawa ke ibu pejabat tentera di Ankara, kata agensi berita negeri, Anadolu.
 •  8.38 malam - Presiden Turki Tayyip Erdogan selamat, lapor CNN Turk. 
 •  8.25 malam - Tentera Turki berkata mereka telah merampas kuasa untuk menjaga ketenteraman demokratik. Dalam satu kenyataan yang dihantar melalui e-mel dan dilaporkan di saluran TV Turki, tentera berkata, semua hubungan luar Turki sedia ada akan dikekalkan. 
 • 8.02 malam - Perdana Menteri Turki Binali Yildirim berkata cubaan rampasan kuasa cuba dibuat dan menggesa rakyat untuk tenang. Beliau berkata kumpulan dalam tentera Turki cuba untuk menggulingkan kerajaan dan pasukan keselamatan telah dipanggil untuk 'melakukan apa yang perlu'. 7.50 malam - Tembakan didengari di Ankara, jet tentera dan helikopter dilihat terbang di udara. Helikopter dilihat berlegar-legar di Istanbul. 
 •  7.29 malam - Jambatan Bosphorus dan Jambatan Fatih Sultan Mehmet kedua-duanya ditutup. Rakaman Dogan News Agency menunjukkan kereta dan bas berpatah balik

SEKITAR TRAGEDI RAMPASAN KUASA

Berikut adalah gambar-gambar yang diperoleh mengenai tragedi rampasan kuasa yang dipatahkan oleh rakyat.
Polis menahan kumpulan tentera yang merampas kuasa
Rakyat tunjuk sokongan buat Erdogan
Kegagalan ini membuktikan selagi mana pemerintah disayangi rakyat, pemimpin itu akan tetap dipertahankan setakat yang mampu. - WRT

1 komentar:

 1. kuasa rakyat kuasa keramat, pemimpin yg baik akan dipertahankan rakyat. Allahuakbar

  ReplyDelete

Assalamualaikum & salam sejahtera,
Komenlah dgn hikmah,admin tak bertanggungjawab atas komen yang dikeluarkan oleh anda